Apa itu TESL?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ramai yang tanya aku : " Nak sambung belajar kat mana dan nak ambik course ape?"
Aku jawab : "TESL"
Then, ada jugak yang bertanya balik : " Apa tu?"


TESL or teaching English as a second language refers to teaching English to non native speakers of English and is usually offered in a region where English is the dominant language and natural English language immersion situations are apt to be plentiful. 
So, like in Malaysia we use English quite a lot. and because English is the Lingua Franca so learning and to be able to speak in English is imperative and at the same time Bahasa is not neglected. All official matters use Bahasa as the communication medium.  

So, aku minat nak amik course ni kat UiTM.Tapi yang ini Asasi; One year program. Just like matriculation then after you've completed you can pursue to Degree. When I explain it to most people they call it "Ohh..shortcut ke degree la ni". Orang kata asasi nih susah.Tak pe lah. Mane ade benda yang senang kan?Asalkan kita minat ^_^ Programme ini ada interview. Dah namanye pun english. Kena lah speaking english masa temu duga tu. Ish, ini yang wat aku seram nih. Tapi, pilihan sudah dibuat. Isi borang UPU pun dah, course ini yang FIRST sekali. So, I'll try my best! InsyaAllahhh...
Ade sape2 yang minat course ni tak? Jom amek course ni ^_^Ade tak kakak2 or abang2 yang amek course ni...?? Mai lah story sikit kat adik yang baru nak belajo niyhhhhhhh! ;)



Note that: Foundation(asasi) in other Uni's such as UM and UPM could further degree in the University but not for UiTM. After you've finished the one year programme then you need to apply for degree again. if you also apply to further in other universities such as UKM, UPM, Unisza, UMS and others there is possibility that you'll get the offer from those universities that you've applied.. and there is possibility that you'll get other courses that is not related to English such as Business, cullinary, etc.


p.s: this was posted on 2011. I am currently a final year student of Bachelor of Arts(English Language) in UPM Serdang and obviously not TESL(2015). feel free to ask anything. I'll try my best to answer and explain :)

Visit Lin O's : FAQ on Asasi TESL for extra info

further : Life after TESL Foundation


74 comments:

TIEWSCHA said...

CMNE NA APPLY ??
AND APA KLULUSAN YG PATOT ADA UTK BLJR KOS NIY
??

miradyana said...

kalau uitm punye klulusan tau la saye..bi plg kurg msti A-
lpas isi upu,nnti akan dpggil interview.. :)

ashira yusran said...

hmm, assalamualaikum kak. sy mude sthun dr akak..hehe
sye ade terpk nak amik tesl tapi saye ni bkn pandai sangat bi nieh selalu dpt b o b+ jer...speking pon x brape sangat.. saye saye ade minat bi nieh cume x der keyakinan..
akak sekarg dah bljar kan.. macam maner pembelajarannya..?

miradyana said...

ashira: hye ashira..sori yep lmbt reply komen.akk bz.hmm.pmbelajaran nye mmg sume english la.hehe.and tkde psl maths2 nih.marks :60% for assignments and task. and another 40% is final exams..nak kate senang tak jugakkk..tp kalau kite suke insyaAllah, ia akan jadi sangat fun. the core subjects are : reading, grammar,listening and speaking and writing..

ashira yusran said...

ouh hai kak.. x per sye fhm..n thanks sbb reply..
macam tuh ke..okeyh baru saye tau..
papepon thanks coz bagi info pasal ni..

miradyana said...

my pleasure dear :)

sherra hamdan said...

hye kak, sy bru je lepas dpt result spm. pening nk pilih course apa untk upu. rmai cdgkan sy amek tesl sbbnya dorang kate englsih sy A tapi sy sendiri tk confident nk speaking dpn org, mcm mana ? sy minat tesl ni ,

miradyana said...

bnykkan practice speaking dpan crmin..:) alaa..akk dulu pun g interview grammar brterabur..haha.as long as u speak n have confidence,insyaAllah..dy bknnye intrview je..ade writing test sblom tu..they'll give u a topic and u hve to write an essay about that topic..

sherra hamdan said...

ouh yeke, haishh betambah seramm la shera cmni, kita tgk result spm akk huii hebadnyaa :) terima kasih kak . nk cuba la berangan sorang2 depan cermin. hee.

miradyana said...

hebat?haha..takde benda laa..bile dah msuk u nnti, sume same je..no one will about ur spm result.. eh,jgn brangan dpan cermin syg,practice speaking tu..kalo nk brangan pun, speak in english..hehe

sherra hamdan said...

akk if u dont mind nk link fb. ouh shera tk moden sgt lagi nk ada twitter . hee

miradyana said...

akk pun xde twitter dik..haha. okeh.ni dia.. http://www.facebook.com/mirrahdiyana
gunekan lah dgn sebaiknye..cewahh..hehe

sherra hamdan said...

kita dah add . shahira hamdan :)

miradyana said...

thanks :D

hamba ALLAH said...

minat nak jd cikgu bi one day.
baru umo 16 skrg...
taktahu sme ade nk smbung stpm atau tak..
4 sure nk amik tesl juge
mnt gila kat bi...:)

miradyana said...

minat nak amek stpm ea?
kalau nak smbung tesl,akak suggest apply asasi tesl uitm nnti.asasi 1 year,than boleh smbung dgree insyaAllah.tp tesl kalau x pass medsi test, bye2 lah nak smbung dgree tesl(mcm akk ni ha.fail test medsi).huhu. tp bnyk kos boleh smbung lg. stpm akk x sure lah sbb xde pengalaman. tp bg akak la better ambik asasi sbb kite dah boleh kenal khidupan uni mcm mane.so, smbung dgree xdelah kelam kabut :)

Anonymous said...

assalam.sy ni skg tgh tggu result spm then dah isis upu n first choice sy minta tesl.sy klau speaking bi grammar pn tersilap huhu tp mmg minat dgn bi..kak da apa2 tips x utk person mcm sy yg berminat ngan tesl ni tp xmau jd cg huhu,tu yg susah..kak skg mmg tgh smbg tesl eh?

miradyana said...

wassalam.ohh.sebaya adik akak ni.hehe.bile speaking grammar akak pun kadang2 trabur gak dik.hehe. tips paling senang la tengok cermin pastu speak in english.it's like you r having conversation with your frens.buat macam2 ekspresi muke.mase speaking tu jangan kelam kabut cakap laju2 sangat.relax je oke :)

miradyana said...

pasal jadi cikgu tu tak payah risau..kwn2 akak ade je dapat sambung degree tesl tp tanak jd cikgu.unless kalau amek biasiswa kmentrian ke ape tah akak x sure,mmg akn jd cikgu. akak sambung dgree in english language skrang akibat tak pass medsi test.haha XD

Pier Totum said...

salam..tesl ni bla kta dah abis blajr nant..pluang pekerjaan memg untk jadi tenaga pengajar je ke..or ada job lain?

Anonymous said...

salam. syaa nk tnye. saya memang minat nak ambik tesl tp sy confuse. after habis tu memang jd cikgu ke, kite bleh jd mnde lain. let say ade org kate kite boleh jd consultant for specific comnpany etc. akak boleh explain sikit tak psal peluang pekerjaan lepas tesl ni. ty

miradyana said...

1.ape yg akak tau kalau smbung degree tesl nnti amek pinjaman kerajaan ke ape tah mmg jd cikgu lah.
2. peluang pkerjaan lain still ada..conth cam translator or auditor ke..
3.akak tak dpt smbung degrebe tesl. x lepas medsi.haha.so,skrg akk smbung kos bahasa inggeris upm.if korg minat bi jugak,dialu alukan smbung kos ni selain tesl.hehe

Anonymous said...

salam akak :)
nak tanya , kalau amek asasi tesl nie , pastu bleh x smbung degree kt overseas. thankss :)

Anonymous said...

salam akak (:
nak tnya , kalau dah hbis asasi tesl blh x smbung degree kt overseas. THANKSS (:

miradyana said...

sori dikk..yg tu akak tak tau lah pulak.kalau tesol ye lah boleh pegi oversea :)

Anonymous said...

Sy tk lps asasi tesl. Ya Allah.. :(
Skrg hny bgntung hrp pd asasi bi uia n dip tesl kt unisza.
Lau tk dpt antara 2 ni.. tk tau la camne kak.

nurul syafika said...

Salam kak mira sy dpt pggln interview ahad ni..cuaaak sgt..nk tnye akak soalan biasa yg ditnye..

nurul syafika said...

Salam kak mirra sy dpt pggln interview ahad ni..cuak sgt >.< nk tnye akak soalan yg biasa ditnye..

miradyana said...

wassalam.wahh.congrats syafika! :D \
ohh.soalan dia simple2 je.yg ssh sikit kalau dia tnye isu semasa lah.so, amek tau jugak psl current issues ni.yg lain mcm :introduce yourself,they even ask about your hobbies, families etc.good luck ;)

miradyana said...

yang tak dapat tuh jgn risau k.insyaAllah ade lah rezeki kt tmpat lain.good luck :D

Anonymous said...

saya nak tnye , saya dpt tawaran asasi TESL uitm , tp bi sye takdelah power sgt , kalau buat essay pun grammar still berterabur , apatah lagi becakap . plus , vocab pun kurang . blh ke saya carry kalau sye pilih utk pergi ke asasi ?

miradyana said...

boleh dikk.akak ni pun grammar brterabur lagi.dah masuk degree dah pun.haha.u'll improve during asasi without u even notice it. sebab mmg banyak sangat yg kite akan blajar mase asasi.and I have never regret of pursuing in asasi tesl :) lecturer best.sgt mmbantu.and, u'll have many frens yg superb.learn from them ;)

efa_nazifa said...

Salam akak...nak tnye ckit...tesol tu plak mcm mne eh?

Anonymous said...

akak, tesl dengan tesol tak sama eh

miradyana said...

tak sama dik :)

miss wawa said...

susahh x akak kalo dapat diploma perguruan TESL huh seram jugakk

miss wawa said...

susahh x akak kalo dapat diploma perguruan TESL huh seram jugakk

miradyana said...

hmm..camne nak kata eaa..semua course/bidang ada susah senangnya.tp kalau niat kita betul nak belajar,minat,insyaAllah boleh berjaya :D

miradyana said...

hmm..camne nak kata eaa..semua course/bidang ada susah senangnya.tp kalau niat kita betul nak belajar,minat,insyaAllah boleh berjaya :D

oh sehun said...

salam akak, saya skrg tengah ambik asasi tesl tp degree nnti saya tk nk sambung tesl dh. ada cadangan tk course mana sy boleh ambik for degree nnti ? ;)

miradyana said...

wassalam. akak suggest upm- bacelor sastera(bahasa inggeris) kalau minat literature boleh la ambil bacelor sastera(kesusasteraan inggeris) XD kalau kat uitm boleh ambil english for professional comm (EPC) :) yg u lain pun ada english courses mcam Unisza, UKM..

Anonymous said...

Assalamualaikum..kak mira...saya lepasan asasi tesl....i would like to ask u , is it hard the degree tesl interview for upm?? And do u have any tips for it?? Thank u

miradyana said...

wassalam dear. UPM tesl interview I am not sure sebabnya I didn't passed the written test XD but I'll try to get some tips from my tesl friends okey :)

Anonymous said...

Akak medsi tu apa eh??

Azwliza Aisyah Idris said...

assalam sis...
akak skrg ambik course b.ed tesl...akak buat distance learning sbb dh keje..if dont mind akak nak mnta nasihat atau tunjuk ajar mcmne nak buat assignment yg baik...hope adik boleh tolong akak lh ye...tq

miradyana said...

Medsi is Malaysian Educators selection inventory. its a written test mostly on your personality utk menjadi seorang pendidik :)

miradyana said...

Salam akak Azwaliza. sorry lambat reply. utk assignments kita kena selalu rujuk lecturer tu and tanya betul2 apa yg dia nak. format assignment tu lecturer nak mcm mana. kadang2 lecturer ni dy ada style2 dia so better utk kita contact and rapat dgn dorang mesra dengan dorang.itu cadangan sy :)

Unknown said...

Salam kat upsi perakk tuu mcm mana pulakk eahh ?abis jee tmpoh 1 year kena kna apply mana-ii u pulakk ke mcm mana tuk degree ??

Syidah Dayah said...

Salam kat upsi perakk tuu mcm mana pulakk eahh ?abis jee tmpoh 1 year kena kna apply mana-ii u pulakk ke mcm mana tuk degree ??

miradyana said...

@Syidah Dayah, Sorry dear..UPSI sy tak tahu mcm mana proses dia tu :)

Anonymous said...

salam kak .nk tnya kalau yg ujian bertulis tu dia soal apa ea ? ad soalan yg objektif x ?

miradyana said...

Anonymus: Wassalam. Written test ada 3: writing, reading and listening. Reading yes objektif.writing biasalah essay. Listening usually short answered :)

Nurul Hayati said...

Assalam kak..saya nak tanya..lw ambil dip.tesl kt kuptm ok x? Sama x standard pembelajaran dgn uitm atau uni yg lain? Sng x dpt kj lpas dr kuptm?

miradyana said...

@nurul hayati wassalam.sorry dear.yg tu tak sure.but supposedly syllabus dia lebih kurang sama with other uni. kerja in education sector yes insyaAllah senang.kalau sector lain tu depends on whether there is a need to hire someone from language field or not.

Anonymous said...

saya nampak kak tulis skrg belajar bachelor of arts di upm, nak tanya kak course ni ttg apa ye? dan ada apa kerja utk grd course ni... thank you :)

Anonymous said...

Salam sis. Saya teringin amik asasi tesl or diploma tesl ni. Tapi kalau saya dah habis belajar dan nak further degree dalam bidang lain such as perakaunan boleh ke? I hope that you will reply this comment :D

aizam hakimi said...

salam. im syahira. i just finished apply upu and my first choice is tesl. i really love bi but my probs is im lack of self-confidence. I easily flustered especially when dealing with crowd. So its affect my pronunciation. I really hope my application to further studies in foundation of tesl accepted.

miradyana said...

@anonymous bachelor of arts english language is actually english linguistics.we'll be focusing more on the aspects of technical in language such as sentence structure, word meaning according to context, discourse etc. for work scope there is no specific work scope. it depends on what you apply.you can work in a company in human resource dep, communication or even work in a bank when there is any suitable position.the mainstream one will be education.

@anonymous you can further in accounting.some of my friends further in business after we finished asasi

@aizam hakimi/syahira I wish you luck, all the best. for your problem, I have it until now but I see that I improve a lot.challenge yourself, and be brave.mingle with friends, join activities; it helps a lot in boosting your confident.

miradyana said...

@aizam hakimi

Anonymous said...

salam sis saya sebenarnya berminat untuk apply tesl ni . sis saya nak tahu mcm mane dgn interview? is it tough enough or not ? mase iv tu kena buat ape ya sis ?

Farah said...

Hello sis,
I would like to Ask....
Can we continue in linguistic French in degree after foundation tesl?

miradyana said...

@Anonymous Wassalam. Interview is more to test your speaking skills.basically dia akan ask you to introduce yourself,hobby, current issues and m'sia or overseas.tak susah.don't worry.as long as you tak gagap, confident,no major grammatical error then u can pass.

miradyana said...

@Farah
I think it is possible. A friend of mine who is from diploma TESL continued for B.A French another one I know from diploma tesl as well continued B.A Germany.

Nur Huda Razak said...

Hi sis. Ok ke kalau terus ambik degree in tesl? Ke you prefer start from diploma first?

Nur Huda Razak said...

Hi sis. Ok ke kalau terus ambik degree in tesl? Ke you prefer start from diploma first?

miradyana said...

@Nur Huda Razak Okey je :)

Anonymous said...

Assalammualaikum kak, saya lepasan asasi tel uitm dengkil & saya apply course pengajian bahasa inggeris untuk degree, boleh saya tanya lebih mendalam about this course thru e-mail tak kak? sbb saya mmg minat bahasa inggeris T-T

Anonymous said...

salam kak. what's the difference between bachelor sastera (kesusasteraan inggeris) & bachelor sastera (bahasa inggeris) in upm?

miradyana said...

@Anonymous okey. awak boleh email ke mcdmira93@gmail.com

miradyana said...

@AnonymousWassalam. bachelor sastera kesusasteraan inggeris is literature study. you'll learn european literature, american literature etc.
bachelor sastera bahasa inggeris is english linguistics.you'll learn about sentences, meaning etc; the structure of language

Anonymous said...

is linguistics hard for you ? tbh im so scared i cant do well if got the course

miradyana said...

@Anonymous at the beginning yes. it is quite difficult.but as time went by, studying with friends, it turned out to great

Anonymous said...

salam kak . kalau course bacelor sastera macam mana eh ? nnt akan belajar apa

miradyana said...

@Anonymous you mean bacelor saster (bahasa inggeris) or bacelor sastera(kesusasteraan inggeris)? the first one is linguistics the second one u'll learn literature. linguistics ni u'll learn lots of things such as phonetics & phonology, syntax, semantics, sociolinguistic, etc.

October Rant

Assalamualaikum and good day How are you guys holding on so far? Whatever circumstances you are in right now, I hope that you guys will...